Dijklander Ziekenhuis start met internationaal onderzoek naar bloedverdunners

Grote onderzoeksbeurs toegekend voor vaatchirurgisch onderzoek

De afdeling chirurgie van het Dijklander Ziekenhuis heeft 1,6 miljoen euro subsidie ontvangen om onderzoek te doen naar het verbeteren van vaatchirurgie. Onderzocht wordt of een andere manier van doseren van bloedverdunners bij operaties aan de aorta leidt tot minder complicaties bij patiënten. Meer dan twintig ziekenhuizen in Nederland, Duitsland en Denemarken doen mee aan het vijf jaar durende onderzoek. Het is bijzonder dat een regionaal ziekenhuis zo’n subsidie ontvangt, omdat dit soort onderzoeken vaak in academische ziekenhuizen worden gedaan.

Bij alle behandelingen van aandoeningen aan de slagaders, zoals dotteren of bypass, krijgt de patiënt het antistollingsmedicijn heparine toegediend. Dit medicijn wordt gebruikt om complicaties, zoals een hartinfarct of afsluiting van een been, te voorkomen. Heparine kan echter ook leiden tot meer bloedverlies, waardoor weer andere complicaties kunnen ontstaan.

De optimale dosering van heparine is niet bekend. In de meeste gevallen wordt standaard één keer 5000 eenheden gegeven. De werking van heparine kan gemeten worden met een simpele test, die meet in welke mate het bloed stolt. Dit heet de Activated Clotting Time, oftewel ACT. Tot nu toe gebeurt dit niet standaard bij slagaderingrepen. In de studie, die deze maand start, wordt onderzocht wat de optimale dosering van heparine is. Patiënten krijgen dan ofwel de standaarddosering, of een dosering die bepaald wordt aan de hand van de ACT. De verwachting is dat deze studie meer inzicht geeft in de optimale doseringen van heparine, zodat de patiënt zo min mogelijk kans heeft op complicaties.

Samenwerking
Het project wordt geleid door Arno Wiersema, vaatchirurg in het Dijklander Ziekenhuis. Hij doet al meer dan acht jaar onderzoek naar bloedverdunning bij vaatoperaties. Samen met hoofdonderzoeker Vincent Jongkind, die ook vaatchirurg is in het Dijklander Ziekenhuis, is het onderzoek de afgelopen jaren uitgebreid. Dit nieuwe onderzoek is tot stand gekomen met medewerking en steun van het Amsterdam UMC, ziekenhuisorganisatie Isala, de Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie, de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, De Federatie Medisch Specialisten en Harteraad, de patiëntenvereniging voor vaatpatiënten.

Continu verbeteren
“Wij willen de kwaliteit van zorg voor onze patiënten continu verbeteren en we zijn heel blij dat we hier met deze subsidie erkenning voor gekregen hebben,” zegt bestuursvoorzitter Arno Timmermans van het Dijklander Ziekenhuis. “Dankzij opleidingen en wetenschappelijk onderzoek stimuleren we de kwaliteit van zorg.” Ook Wiersema is blij met de toekenning van de subsidie. “Mede omdat het onderzoek zo breed gedragen wordt door alle betrokken partijen, is dit een goed voorbeeld van Nederlands onderzoek dat de patiëntveiligheid kan verbeteren. De resultaten van dit onderzoek kunnen direct wereldwijd worden toegepast bij operaties aan de slagaders.”

Goed gebruik van geneesmiddelen
De subsidie is toegekend door ZonMw in het kader van onderzoeksprogramma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG). ZonMw is een Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek en stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. Het doel van het programma GGG is het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van bestaande geneesmiddelen. De subsidie is toegekend onder projectnummer 848043004.

Meer informatie:

Recommended Posts